Ingen skal udrede dig - håber jeg

Udgivet tir d. 19. nov 2019, kl. 13:08
Byen & Præsten

Af Signe Danielsen, sognepræst i Sankt Markus Kirke

Ordene ovenfor er Benny Andersens fra sangen ”Barndommens land”. Bortset fra et enkelt af ordene. Om dette ord handler det følgende:

Der er generelt nogle ord, jeg bedre kan lide end andre. Det er ord som frimodighed, krokodille skærmydsler; det første på grund af dets betydning og de to andre, krokodille og skærmydsler, udelukkende fordi der er noget finurligt over selve ordene. Et ord jeg til gengæld bryder mig meget lidt om, er ordet udrede, når det bruges om noget, man gør ved menneskers sind. Jeg har intet imod, at man udreder geologiske forhold eller fysiske skader, og jeg har for så vidt heller ikke noget imod, at man gennemfører undersøgelser for at blive klogere på et menneskes adfærd og sindsliv, men jeg ville ønske, at man netop i sidstnævnte sammenhæng brugte et andet ord end udredning.   Lad mig altså slå fast, at det ikke er processen eller den faglighed, der ligger bag udredninger for eksempel af børn. Det er det ord, vi bruger for processen. Ordet udrede skaber et billede af menneskets sind som et filtret garn, der kan redes ud og glattes. Man kæmmer mennesket for eventuelt utøj, fjerner uglerne og efterlader mennesket blotlagt og gennemskueligt. Skaffer sig overblik over det og blåstempler resultatet. Men jeg tror hverken man kan eller skal udrede mennesker.  Vi kan ikke engang udrede os selv, hvis vi ønskede det. Der er sammenfiltringer i os, som vi aldrig kommer til bunds i, lige meget hvor hårdt vi flår i dem, og det er noget af det værdifulde ved os; det uforklarlige og uforståelige. Det, der gør, at man kan leve hele sit liv sammen med det samme menneske, men at det menneske alligevel kan fortsætte med at overraske og forbavse én. Eller at vi kan overraske os selv, ligesom vi bedst troede, at vi var nået i mål med selvransagelsen.  Det samme gælder Gud, som kirken nu har brugt flere tusind år på at udrede, men som for mig at se ikke er blevet mindre sammenfiltret af den grund.   Vi kæmper stadigvæk for at få ordene til at makke ret i beskrivelsen af Gud. Danne os overblik og få blåstemplet resultatet.

Ord betyder noget. Det betyder noget, hvilke ord, vi benytter, ikke mindst for de ting, vi gør ved hinanden. Og jeg synes ikke, vi skal udrede hinanden. Eller vores børn. 

Ophavsret: