Leg med lyset

Udgivet tir d. 17. dec 2019, kl. 13:08
Byen & Præsten

Martin Elvstrøm-Vieth, Godthaabskirken

”Du må ikke lege med lyset, ” har de fleste nok fået at vide som børn.  ”Hold op,” har vi selv sagt til vore egne, når de stod der ved kontakten med spænding i øjnene, tændte og slukkede. Ikke desto mindre er det, hvad der sker på denne tid af året. Her er netop en voldsom leg med lyset i gang. Og for os, der har haft svært ved at se mørket falde på allerede om eftermiddagen, så er der noget forløsende ved denne begivenhed. Helt konkret kan vi mørketrætte stille vækkeuret til 22. december kl. 5.19 (om morgenen, vel at mærke). Her vender det nemlig. Det er vintersolhverv. Og det vil få øjeblikkelig effekt. Allerede 23. december vil dagen således være adskillige sekunder længere. Ja, det går lidt langsomt i begyndelsen. Til gengæld er dagen blevet strakt et fuldgodt minut Anden juledag, hele syv minutter 1. januar. Og sådan fortsætter det. Vi får mere og mere lys. Det hele rundet af den lydløse, kosmiske revolution, der endnu engang indtræffer i vores solsystem. Så stort er det, at skulle man alligevel sove søndag kl. 5.19, vil man stadig vågne til forandring. Fordi denne morgen kan vi på tværs af religion, kultur og historie samles i en glæde over lysets sejr.

Så betydningsfuldt er det, at kirken ikke kunne finde et bedre sted at lægge sin fejring af Jesu fødsel end netop her. For ”i ham brød lyset frem,” som vi synger i en af vore julesalmer. Og ”det folk der vandrer i mørket skal se et stort lys. ” I Jesus legede Gud i hvert fald på sin egen måde med lyset. Ja, han bøjede det i et sådan omfang, at det lige siden har stået som en glædens og håbets skillelinje.  

Selv kan jeg derfor ikke lade være med at læse Jesu fødsel ind i søndag morgen kl. 5.19. For ligesom vi kan fejre det lys, der med ét gør dagen et par sekunder længere, så kan vi glædes over det lys, der kan tros og giver livet flere dimensioner. Så selvom det er forholdsvis begrænset, hvor meget mere skær, vi får ud af vintersolhvervet den første tid, så siger vi alligevel, at det nu går i den rigtige retning. Nogle af os altså for også at kæde det sammen med krybbebarnet ”midt i den mørke vinter.” Han leger nemlig med lyset, lille Jesus. ”Hold op,” sagde konger og ypperstepræster, som vi selv har gjort til vores børn ved kontakten. Men Jesus blev ved, og søndag kl. 5.19 kan vi se det endnu engang. Vendepunktet. Legen hvor mørket taber. Og ønske os selv og hinanden et første ”glædelig jul.”

Ophavsret: