En god begyndelse

Udgivet tir d. 7. jan 2020, kl. 14:41
Byen & Præsten

Status. Ordet smager af januar og udsalg, og vores dronning og statsminister har på hver deres måde omkring nytår talt om danskernes og rigets tilstand. Det har vi måske også gjort hjemme i familien eller sammen med kæresten, for en håndfuld dage væk fra arbejdet giver jo mulighed for at se tilbage på, hvorledes det har været i ugerne og månederne der gik, samt se fremad gennem den noget tågede krystalkugle, der hedder fremtiden. Hvilke gode vaner lærte vi os selv i året der gik, hvor blev vi klogere og voksede i indsigt og visdom. Og hvor lærte vi det, der ikke behøver at blive gentaget, smerten vi ikke endnu engang vil påføre os selv og vores medmennesker.

Man kan godt grine lidt af nytårsfortsætter, for vi har nok alle prøvet at love noget alvorsfuldt, med champagneglasset højt hævet, for nu – en uges tid inde i det nye år i januars tømmermænd, at måtte smide håndklædet i ringen, som en bokser der indser, at kampen bliver for drøj. Jeg var ikke i den rette mentale eller fysiske form, eller jeg manglede en god træner og sparringspartner, der kunne hjælpe med, at rejse mig op, når jeg uundgåeligt blev slået i gulvet.

Ordet januar har man længe ment stammede fra den romerske gud Janus – men oprindelig er den opkaldt efter de romerske guders dronning Juno. Dog, Janus passer godt til status og årets første måned, for han har to ansigter; et, der vender frem, og spejder ud mod tider, der skal komme, og et, der vender bagud mod fortiden. Han er gud for al begyndelse og afslutning, og står også for visdom. Han kan nemlig se en sag fra to sider, han er objektiv og uvildig.

Måske har den gamle rockpoet Bob Dylan ret, når han synger:

”You're gonna have to serve somebody,
yes indeed you're gonna have to serve somebody.
Well, it may be the devil or it may be the Lord,
but you're gonna have to serve somebody.”

Ligegyldig hvad du beskæftiger dig med, ligegyldig hvorledes du prøver at tilrettelægge det nye år, den nye dag eller blot den næste time af dit liv, så kommer du til at tjene enten det gode eller det onde. ”The devil or the Lord.” Og måske skal vi blot holde os til det, hvis vi ønsker at lægge planer for det nye år: altid tjene det gode, og konstant forsøge at forsage det onde. Prøve at bygge og rakke mere op, i stedet for altid at rive og rakke ned. Så har vi en god begyndelse. Godt nytår.

Ophavsret: