Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Sprækker

Sprækker
Udgivet fre d. 27. mar 2020, kl. 08:38
Kirke på afstand

Af provst Kirsten Jørgensen

Det er næsten en kliche, men alligevel – ordene i Leonard Cohens hymne trænger sig på: There is af crack in everything, that’s how the light gets in…Der er det særlige ved det engelske ord crack, at det både kan betyder sprække, forsøg og slag. Sætter man hver af betydningerne ind i sætningen, så fortæller Cohen os, at der er et lys i alt, både i sprækken, i forsøget og i slaget. Sådan bliver Cohens ord en lille men intens påskeprædiken.

Coronaen er en bittelille mikroskopisk virus, men den tårner sig op mellem os som en gigantisk og meget tung sten. I denne tid er der så meget, du og jeg ikke kan rokke ved: for stenen er meget stor. Men der er sprækker, hvor lyset kommer ind. Sprækker, der viser sig helt af sig selv som fx i det blomstrende kirsebærtræ, jeg glædede mig over at stå under forleden i Haveselskabets Have. Og som den ven, jeg gik og talte med.

Der er også sprækker, vi selv kan slå og som gør, at der kommer lys ind. Når jeg ser mig omkring, så ser jeg mennesker gøre sjove, rørende og sommetider lidt tossede ting, som jeg kommer til at smile af. Søndag morgen hørte jeg mig selv gå ned ad Godthaabsvej med lydsporet fra DR i ørerne, skrålende salmen Lysets engel går med glans sammen med Philip Faber. De forbipasserende cyklister smilede. I går sad jeg i en have med en veninde i overfrakke i den kolde vintersol med et krystalglas med bobler.  En ualmindelig situation får os til at gøre ualmindelige ting. Vi finder på. Vi gør det uventede. Det, vi ikke har prøvet før. Midt i krisen er det overvældende opbyggeligt at se, hvordan livet trænger sig vej. Vi er på ingen måder kuede og lagt ned. Tværtimod så rejser vi os og slår sprækker i alvoren og nødvendigheden, så lyset vælter ind over andre og os selv.

Skabelsen melder sig lige nu som det altid overrumplende og indtagende forår. Men den melder sig også i form af menneskers godhed, opfindsomhed – og humor. Der er så meget, vi ikke kan gøre noget ved. Desto væsentligere er det at opdage det lys, der kommer af at jo, vi er da skabt i Guds billede og lige nu skaber vi med, så livet kan leves. Karen Blixen sagde, at blandt alle Guds egenskaber, hæftede hun sig særligt ved hans fantasi. Jeg synes, det er en opbyggelig tanke, at den fantasi, mennesker udfolder i disse dage, er Guds aftryk i menneskets farverige sjæle og krøllede hjerner.