Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Denne sommer findes

Denne sommer findes
Udgivet ons d. 17. jun 2020, kl. 10:08
Byen & Præsten

Af sognepræst Christiane Gammeltoft-Hansen, Lindevang Kirke  

Det er ikke ovre endnu. Dertil er der for mange ubekendte. Vi skal også stadig holde afstand og stadig passe på ikke at bære smitte fra den ene til den anden. Men det går jo heldigvis den rigtige vej. Vi må samles flere og mange af os er kommet tilbage til noget, der nærmer sig en normal hverdag.

 En af de taler, der gjorde et særligt indtryk på mig i de forløbne måneder, var den norske sundhedsministers Bent Høies tale til de unge. Vi, der er ældre, ved at livet har sine udsving. Vi ved, at det tabte ind i mellem kan komme igen på nye og anderledes måder, eller at der i hvert fald kan ske ændringer over tid. Men for en ung er der bare dette ”nu”, og det kan sætte sig i en oplevelse af, at sådan som det er i dag, vil det være resten af livet.

 Når man er ung findes næste sommer ikke. ”Næste sommer er for midaldrende mænd, der køber karbonadefars og toiletpapir på tilbud”, som Bent Høie beskrev næste sommer fra de unges perspektiv. For unge findes der kun i dag, og foråret da du er 14, kommer ikke tilbage. Det forår, hvor du ”drømmer om fodboldkampen, hvor du skal score det meste utrolige mål” eller ”drømmer om skoleudflugten hvor du skal tage mod til dig og flirte med klassens sødeste fyr”.

 Covid19 har ødelagt mange af den slags drømme for en tid, og lever du som ung i ”nu’et”, er det ekstra hårdt, for så fyldte de bristede drømme, bekymring og et restriktivt socialt liv det meste, hvis ikke det hele dette forår.

 Det er for lidt at sige til unge, der har oplevet et forsømt forår, at det går over. Og endnu er det jo heller ikke ovre. Men en ældre, der har blik for, hvad de unge mistede i foråret 2020 er der noget medmenneskeligt i. Der ligger en respekt i det. Og så har den ældre årenes erfaring at dele ud af, nemlig erfaringen af, at der er mere end dagen i dag.

Nu er vi så i denne sommer, der er anderledes, men dog alligevel er her. Alt er ikke som før, men livet er dog blevet mere åbent igen. Ofte går der et stykke tid, før man opdager, at der er sket forandringer, men forhåbentlig vil denne sommer trods alt det ubekendte og de nye sundhedsretningslinjer vi lever med, blive en sommer hvor bekymringen trækker sig tilbage og nye drømme vinder frem.