02/07/2024 0 Kommentarer
Hende soldaten
Hende soldaten
# Byen & Præsten
Hende soldaten
I skrivende stund er det 8. marts – Kvindernes Internationale Kampdag. Den er ikke, som nogen måske kunne tro, opfundet af 1960’ernes rødstrømper; allerede i 1910 blev den første kvindekampdag markeret. Jeg har en god ven, som jeg sommetider diskuterer kønsroller med. Forleden dag indledte han sådan en debat med at vrisse, at det irriterede ham, at kvinder ikke har værnepligt. Hvis vi vil have lighed, så må vi også stille op sammen med de unge mænd, når der er krig. Der blev nu ikke så meget diskussion ud af det, for jeg er helt enig. Selvfølgelig bør vi have kvindelig værnepligt og ikke bare værne-ret, som vi har i dag. I både Sverige og Norge er der kønsneutral værnepligt. Vi skal dele ansvaret om forsvaret.
Danske kvinder fik mulighed for at blive soldat i hæren i 1962. I 1974 begyndte de første kvinder på officersskolen. Det er trods alt nogle år siden, men ifølge en artikel i Berlingske august 2022 efterlyser kvindelige soldater stadig skudsikre veste, som man kan have bryster i; sports-bh ’er der ikke giver vabler og rygsække, der ikke er skabt til mænd, der er 180 cm høje. I det danske forsvar findes der åbenbart stadig kun det køn, der hedder soldat. Og det selvom 17-20 % af de værnepligtige i dag er kvinder, der altså har gjort brug af deres værne-ret. Forsvaret vil gerne have flere kvinder i trøjen, og det ser ud til, at der er flertal på Christiansborg for det, så vi må håbe, at forsvaret så også bliver indrettet, så kvinder ikke stadig anses som det andet køn, forstået som det underordnede køn.
Nu vil jeg helt ærligt sige, at jeg personligt er glad for, at der ikke var værnepligt for kvinder, da jeg var ung. Jeg er mildt sagt ikke voldsomt begejstret for alt, hvad der har med krig at gøre og betragter krigsførelse som det absolut mest destruktive, mennesker kan udsætte hinanden for. Ikke desto mindre så har jeg kæmpe respekt for de mennesker, der tager uniformen på og våben i hånd, fordi de ikke kan se anden måde at forsvare sig selv, sine kære og sit land på. Hvis det først er kommet så vidt… Og her må vi kvinder selvfølgelig også og nødvendigvis være med. Så måske skal dette års Kvindernes Internationale Kampdag bruges til at kræve ligestilling, også når det gælder soldater. Kamp med kamp på.
Provst Kirsten Jørgensen
Kommentarer