02/07/2024 0 Kommentarer
Erik Clausen og de 10 bud
Erik Clausen og de 10 bud
# Byen & Præsten
Erik Clausen og de 10 bud
Sognepræst Annette Molin Brautsch, Flintholm Kirke
For et par søndage siden besøgte filmmanden Erik Clausen Flintholm Kirke med et foredrag i forlængelse af gudstjenesten. I forbindelse med besøget, havde jeg en samtale med ham om kirke, tro og kristendom. Det var ikke helt oplagt for Erik Clausen at tænke kirken ind i sit univers, men han var åben for en samtale herom.
Jeg spurgte ham: ”Hvad tror du på?” Og efter en kringelkroget udenomssnak, der lige skulle indkredse og afgrænse svaret, så spørger jeg igen: ”Hvad med det kristne næstekærlighedsbud – Jesus der siger: Du skal elske din næste som dig selv! – tror du på det?” Så svarer Erik Clausen: ”Nej, det tror jeg ikke på – jeg ville hellere sige, at jeg tror på: Du skal elske din næste uhæmmet!”. Jeg siger prompte: Så er du og Jesus jo enige! hvortil Erik Clausen svarer: Okay, men ve’ du hvad jeg tror på… Jeg tror på de 10 bud – dem kan jeg forholde mig til!
Og så var samtalen i gang... Den etiske forholden sig til hinanden som mennesker, som de 10 bud understreger, søger en retfærdighedssans, der tilgodeser alle uanset køn eller klasse. De 10 bud siger, at vi skal passe på hinanden og sørge for vores næste. Men de understreger også, som Jesus gjorde, at der er mere i verden end det vi kan se. Der er også en højere magt, en guddommelig væren, som opretholder og elsker os uanset, hvad, der sker og hvor mange fejl vi begår.
Erik Clausens seneste film fra 2017 hedder ”Aldrig mere i morgen”. Det er en modig film om døden og opstandelsen, der har en død mand og en engel i hovedrollerne. Erik Clausen kan tale ind i vores hjerter med sine film og i samme åndedrag provokere sin tilskuer. Han tager altid den svages parti. Sætter lys på det lille menneske om det nu er den lille dreng i den store Badedag, gøglerene i Cirkus Casablanca eller de arbejdsløse i de Frigjorte. Eller som faren og ægtemanden Herluf i ”Mennesker bliver spist” fra 2015, som rammes af demens og falder fuldstændig fra hinanden – hukommelsen og mennesket bliver spist op af sygdom, der hører livets vilkår til. ”Mennesker bliver spist” vandt Gabriel prisen – en kirkelig filmpris, som uddeles hvert år.
Hvad var det nu Jesus gjorde? Han satte lys på de fattige, de små, de syge, de utilpassede og de marginaliserede og viste verden, at vi ikke kan undvære hinanden. Men at vi skal elske uhæmmet!
Det er lettere sagt end gjort, men vi kan tro på det - handle på det.
Kommentarer