Kom på kulturrejse i sporene af Birgitta af Vadstena
Folkekirken på Frederiksberg inviterer i samarbejde med Unitas Rejser på kulturrejse til Vadstena i Sverige - byen som er verdenskendt på grund af Den hellige Birgitta.
Fra mandag d. 8. - torsdag d. 11. september 2025 kan du komme på busrejse med dansk rejseleder i sporene af Den hellige Birgitta (1303-1373). Pris: 5.295 kr.
Vi skal bl.a. besøge Vadstena med Sankt Birgittas kloster - det kloster som Birgitta grundlagde i midten af 1300-tallet. Vadstena var på det tidspunkt en lille beskeden by, men blev gennem de første århundreder hurtigt et af Nordens mest besøgte valfartssteder. Ikke alene fra Sverige, men fra hele Europa, blev Vadstena besøgt af pilgrimme og den blev et centrum for svensk middelalders kulturliv, som det udfoldede sig omkring kirke og kloster.
Vadstena Slot, Glasriket og sejltur på Göta Kanal
I Vadstena skal vi udover kloster og klostermuseum også besøge Vadstena Slot, der er et af de bedste eksempler på renæssance arkitektur i Sverige og meget velbevaret - her ligger den imponerende slotskirke, hvor vi deltager i vesperen. Vadstena ligger ved smukke Vättern, den næststørste sø i Sverige, og vi skal naturligvis også på en stemningsfuld sejltur på Göta Kanal, og opleve nogle af de 58 sluser som forbinder Vättern med Østersøen. Ligeledes besøger vi også Glasriket - det område i Småland, der siden 1742 har produceret det unikke kunstglas, der er berømt verden over.
Birgitta af Vadstena – politiker og mystiker
Birgitta af Vadstena var et aktivt og udadvendt menneske, men havde samtidig en indadvendt og kontemplativ side. Hun er naturligvis barn af sin tid, men trods en tidsafstand på 700 år, er hun stadig aktuel. Birgitta var borgfrue og mor til otte børn, men som noget usædvanligt for kvinder på hendes tid, blandede hun sig i politik og bevægede sig dermed ind på mændenes domæne. Når hun erfarede, at folk i betroede stillinger, tog for sig af retterne og glemte deres forpligtelser over for de fattige, talte hun lige ud af posen med en imponerende frygtløshed. Samtidig med dette valfartede Birgitta til hellige steder for at komme til en nærmere forståelse af Kristus. Hun havde anlæg for mystikken og modtog en rækkeåbenbaringer, blandt andet et fuldt færdigt reglement for en ny klosterorden, Birgittinerordenen, som hun indstiftede i 1370 og som efterfølgende spillede en central rolle i Nordens klosterliv. Der er således også spor efter Birgitta i Danmark - når man kommer til Maribo, ser man straks Den hellige Birgitta på byskiltet, da Maribo er navnet på det Birgittinerkloster - Habitaculum Mariæ - som byen voksede op omkring i 1400-tallet.
Kulturrejsen til Vadstena er planlagt i samarbejde mellem Unitas Rejser og Folkekirken på Frederiksberg. For Folkekirken på Frederiksberg er det primært Frank Nyholm, der har stået for planlægningsarbejdet bistået af provstikoordinator Espen Bock. Frank Nyholm har også tidligere stået bag planlægningen af rejsen: I sporene af Hildegard af Bingen. Frank Nyholm og Espen Bock deltager begge i rejsen til Vadstena.
Klik på billedet og se hele programmet
Rejsen til Vadstena er en del af projektet:
KRISTNE MYSTIKERE:
REJSE, FOREDRAG OG UDSTILLING I EFTERÅRET 2025
Fra 1. april kan du her på siden tilmelde dig foredragsrækken: Kristne mystikere,
hvor et af foredragene omhandler Birgitta af Vadstena. Her kan du ligeledes læse nærmere
om en udstilling med billeder af den engelske mystiker William Blake.
Projekt Kristne mystikere er planlagt af Frank Nyholm, Ole Larsen og Espen Bock.